Een seniorenhypotheek wordt vaker gebruikt indien u uw huis heeft afgelost of een flinke overwaarde heeft en u wilt uw inkomen (meestal uw pensioen) aanvullen. Vooral als u wat ouder bent en u voorlopig in de huidige woning wilt blijven wonen en toch over extra middelen wilt beschikken ligt een senioren hypotheek voor de hand.
Een seniorenhypotheek handig zijn, maar let wel: in feite eet u uw huis op. Tot een bepaalde waarde van de executiewaarde bent u bij een seniorenhypotheek gerechtigd om middelen op te nemen. Er zijn verschillende varianten waarop opname mogelijk is. Het opneembare deel kan op een spaarrekening gestort worden in zijn geheel of wordt gestructureerd in een maandelijks bedrag dat op uw lopende rekening wordt bijgeboekt.
Uiteraard betaalt u ook rente, deze rente is niet aftrekbaar van de belasting. De rente bij een seniorenhypotheek wordt bijgeschreven op de hypotheek.
Bereken goed wanneer u de grens van uw seniorenhypotheek heeft bereikt want op dat moment zult u uw woning moeten verkopen en vervalt de extra aanvulling op uw pensioen.
Bovendien zult u dan moeten gaan huren en neemt de last flink toe.
De seniorenhypotheek kent meestal een vaste rente (en uw financiert deze dus meestal ook me).
voordelen seniorenhypotheek:
- u maakt uw overwaarde op uw huis liquide en beschikt over extra middelen.
- de rente is meestal vast en wordt meegefinancierd.
- u kunt voorlopig blijven wonen waar u zit
nadelen seniorenhypotheek:
- U eet u huis (langzaam) op. Als u uw geld sneller opmaakt dan waarvan uitgegaan was, zult u uw huis moeten verkopen en moeten gaan huren
- U maandlast neemt dan fors toe, afh. van de daadwerkelijke overwaarde dan kunt u dat wellicht opvangen.
De seniorenhypotheek lijkt enigszins op de krediethypotheek, bij de laatste is de rente variabel, bij de senioren hypotheek in principe vast.
Een seniorenhypotheek heet ook wel een opeet hypotheek of pensioenhypotheek