Op grond van een eigen (globaal) onderzoek constateert de NMA dat de rentemarge bij de Nederlandse hypotheekaanbieders wel erg opgelopen zijn. De NMA heeft de rentemarges niet alleen in historische context vergeleken maar ook met de rentemarges welke in de omringende landen behaald worden. Onomstotelijk komt naar voren dat de rentemarges op hypotheken enorm gestegen zijn. Het lijkt alsof de Nederlandse banken een forse opslag hanteren tussen de rente die zij betalen over de aangetrokken gelden en de rente die zij over een hypotheek vragen.
Over de oorzaak zal de NMA verder onderzoek verrichten. Zij geeft aan dat de hoge rentemarges kunnen duiden op een gebrek aan marktwerking. Of er mogelijk sprake is van prijsafspraken, daarover doet zij geen uitspraken.
De eerste conclusie is reden om de marktkwerking op de hypothekenmarkt verder te onderzoeken. Het rapport daarover denkt de NMA in 2011 af te ronden.
Het zou o.i. zeer wel kunnen dat door het vertrek van concurrenten a.g.v. de kredietcrisis de prijsconcurrentie daadwerkelijk is verminderd. Vooral de buitenlandse banken hebben nog wel eens gestunt met de rentetarieven. Hiervan was in 2010 geen sprake en aangezien de winstgevendheid van banken ernstig is aangetast verwondert het ons niet dat de rentemarge is opgelopen. Ongeacht de staatssteun aan de drie banken (ING, ABNAMRO, SNS) en verzekeraar Aegon (waar expliciet gesteld is dat zij niet mogen concurreren op prijs) heeft ook de marktleider in hypotheken, de Rabobank, haar marge flink verhoogd. Allereerst denken wij dat de verhoging een correctie betreft of het verleden, namelijk dat de rentemarges wel erg geslonken waren en bedrijfseconomisch niet gezond waren te noemen. Wij denken wel dat de correctie de verkeerde kant op is geschoten en relatief nu erg veel geld verdiend wordt aan nieuwe hypotheken.