Verwonderlijk en positief voor de hypothekenmarkt: de securisatiemarkt voor hypotheken staat weer op niveau van voor de crisis.
De securisatiemarkt van hypotheken, een financieel instrument waarbij woninghypotheken gebundeld en doorverkocht worden aan beleggers heeft bij de Nederlandse banken weer de omvang van voor de crisis. Een crisis die eigenlijk juist ontstaan is door grootscheepse securisatie van Amerikaanse (en hoog risicovolle hypotheken). Deze markt is tijdens de kredietcrisis geheel stil komen te vallen, waar ook Nederlandse banken last van hadden. Het probleem was dat Nederlandse banken voor de financiering van hun hypotheken een beroep moesten doen op oa. de centrale bank (welliswaar tegen lage rentes, maar veelal korte termijnfinanciering) en moeilijk aan relatief goedkope middelen konden komen. Het gevolg was dat de hypotheekrente opliep, een eerder gehoord argument van banken waarom de Nederlandse hypotheekrente relatief sterker opliep dan in het buitenland. (Zie eerder bericht).
Laten we hopen dat door het op gang komen van de securisatiemarkt, de hypotheekrente weer wat zal zakken. Het is natuurlijk niet aannemelijk dat de securisatie op een goedkoper niveau plaatsvindt dan voor de kredietcrisis. De financiering zal voor banken wat dat betreft minder goedkoop zijn. Beleggers in gesecureerde en verpakte hypotheken zullen meer zekerheid/rendement eisen.
Interessant is dat vooral buitenlandse partijen geinteresseerd zijn in de Nedelandse verpakte hypotheken, men acht de situatie op de Nederlandse woningmarkt derhalve minder ernstig dan wij of IMF zelf vinden.
Europees gezien hebben de Nederlanders hoge hypotheken, uiteraard veroorzaakt door de hypotheekrente aftrek.