Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

Een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW-verzekering) is een fiscaal gunstige kapitaalverzekering waarbij de uitkering besteedt moet worden aan aflossing van de eigenwoningschuld (hypotheek). Belastingvrij sparen ter aflossing van de hypotheek op eigen woning!

kapitaalverzekering eigen woning

Een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW-verzekering) is een fiscaal gunstige kapitaalverzekering waarbij de uitkering dient ter aflossing van de eigenwoningschuld (hypotheek). Belastingvrij sparen ter aflossing van hypotheekschuld op eigen woning!

De vorm waarop vermogen in een Kapitaalverzekering Eigen Woning wordt opgebouwd kan een spaar- of beleggingsverzekering zijn.

  • Bij een kapitaalverzekering eigen woning in spaarvorm vergoedt de verzekeraar een vaste rente.
  • Bij een kapitaalverzekering eigen woning in beleggingsvorm worden de premies belegd (veelal in beleggingsfondsen) waarbij het soms mogelijk is een minimum garantierendement af te spreken.

 

Fiscaliteit en Kapitaalverzekering Eigen Woning: De kapitaalverzekering eigen woning is gekoppeld aan de eigen woning; dit betekent dat de uitkering aangewend dient te worden als aflossing van de eigenwoningschuld (hypotheek). Onder voorwaarden is het tussentijds opgebouwde kapitaal en de uitkering onbelast (valt dus niet in box 3, maar in box 1).

De voorwaarden van een Kapitaalverzekering Eigen Woning, waarbij zowel spaardeel als uitkering 'onbelast' zijn:

  • kapitaal wordt aangewend ter aflossing van de eigenwoningschuld
  • er wordt tenminste 15 jaar premie betaald
  • de premies zitten in bandbreedte van 1:10 (de hoogste premie op jaarbasis is niet meer dan 10x de laagst betaalde premie op jaarbasis)
  • looptijd van de kapitaalverzekering is maximaal 30 jaar
  • de kapitaalverzekering eigen woning keert eenmalig uit
  • de kapitaalverzekering eigen woning is door een daartoe erkende verzekeraar afgesloten

Als de voorwaarden wijzigen dan verhuist de kapitaalverzekering eigen woning weer naar box 3 (en wordt het een gewone kapitaalverzekering) waarbij progressief belasting wordt geheven (IB) te boven een bepaalde vrijstelling over het rendement (de rente).

KEW-verzekering

Kapitaalverzekering Eigen Woning