Een lijfrenteverzekering is een verzekering van het 'lijf', waarmee u bent verzekerd van extra inkomen vanaf een bepaald van te voren bepaald moment. De uitkering stopt als de verzekerde overlijdt. Een lijfrentepolis of lijfrenteverzekering polis wordt vaak afgesloten waarbij uitkering start vanaf het bereiken van de 65 jarige leeftijd en is dus een periodieke uitkering (lijfrente) die pas stopt bij overlijden.
In de opbouwfase van de lijfrenteverzekering legt u periodiek of eenmalig geld in (eenmalig: noemt men ook wel koopsom-polis). De premie wordt gespaard of belegd en bevat een verzekeringscomponent. Van tevoren is bepaald wanneer de uitkering begint. De premie is aftrekbaar van het inkomen, maar de uitkering is te zijner tijd belast.
Lijfrentes worden vaak afgesloten bij een pensioentekort (pensioengat) en bij ondernemers ter aanvulling van pensioen en geld voor de oude dag 'veilig' te stellen (uit het ondernemingsvermogen halen). Een lijfrente kan dus goed gebruikt worden om toekomstige hypotheeklasten te betalen of uw woning verder af te lossen.
Als er geld vrijkomt uit een koopsom (eenmalig bedrag) kunt u dit overzetten naar een lijfrente. Zorg er wel voor dat de gelden rechtstreeks van verzekeraar naar verzekeraar gaan, anders zou de fiscus de opbrengst uit koopsom kunnen aanmerken als geheel belastbaar inkomen in jaar van vrijval. Dat zal niet de bedoeling zijn als u wilt omzetten naar een periodieke lijfrente uitkering.